Πώς να φροντίσετε σωστά το κατοικίδιό σας μετά την στείρωση
July 11, 2023Χειμώνας & κατοικίδια: Πώς θα προστατέψετε τους τετράποδους φίλους σας από τους εποχιακούς κινδύνους
November 11, 2023Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι παλιότερα, τα ζώα δεν είναι άτρωτα. Και μάλλον ισχύει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή οι τετράποδοι φίλοι μας είναι ευάλωτοι σε πολλές ασθένειες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες. Επειδή όμως τα κατοικίδιά μας δεν μπορούν να μας πουν πότε αισθάνονται αδιαθεσία, πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για σημάδια ασθένειας στο σκύλο μας. Η έγκαιρη αναγνώριση μια συμπεριφοράς που ξεφεύγει από το κανονικό θα διασφαλίσει ότι το ζωάκι μας θα λάβει τη φροντίδα που χρειάζεται άμεσα.
Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε τα συχνότερα σημάδια ασθένειας στους σκύλου, καθώς και συμβουλές για το τι να κάνετε αν τα παρατηρήσετε.
Σημάδια ασθένειας στο σκύλο
- Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες: Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι κάτι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με τον σκύλο σας είναι η αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες. Εάν το κατοικίδιό σας, που συνήθως τρελαίνεται για το φαγητό, χάσει ξαφνικά την όρεξή του ή αρχίσει να τρώει πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη πείνα μπορεί επίσης να υποδηλώνει μία αλλαγή στην υγεία του ζώου.
- Λήθαργος: Εάν ο σκύλος σας φαίνεται ασυνήθιστα κουρασμένος και δεν θέλει να ασχοληθεί με τις συνήθεις δραστηριότητές του, μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας. Τα σκυλιά είναι συνήθως γεμάτα ενέργεια, επομένως μια αισθητή έλλειψη ενθουσιασμού ενδέχεται να είναι ανησυχητική.
- Έμετος και διάρροια: Οι περιστασιακές στομαχικές διαταραχές δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως ο σκύλος σας κάνει συχνά εμετό ή παρουσιάζει διάρροια που δεν βελτιώνεται μέσα σε μία ή δύο ημέρες, σας συμβουλεύουμε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.
- Βήχας και φτάρνισμα: Όπως και εμείς, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να κρυολογήσουν. Εάν όμως ο σκύλος σας παρουσιάσει επίμονο βήχα, κρίσεις φτερνίσματος ή ρινικές εκκρίσεις, ίσως είναι η ώρα για μια επίσκεψη στην κτηνίατρο. Αυτό διότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε αναπνευστικές λοιμώξεις ή αλλεργίες.
- Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας: Παρακολουθήστε τα μοτίβα ούρησης και αφόδευσης του σκύλου σας. Η πολύ συχνή ούρηση, η δυσκολία στην ούρηση, το αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα και οι μεταβολές στη σύσταση των κοπράνων μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.
- Υπερβολική δίψα: Η αύξηση της πρόσληψης νερού του σκύλου σας χωρίς προφανή λόγο (ζεστός καιρός ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα) θα μπορούσε να είναι σημάδι διαβήτη, νεφρικής νόσου ή άλλων ιατρικών καταστάσεων που χρήζουν άμεσης κτηνιατρικής βοήθειας.
- Αλλαγές δέρματος και τριχώματος: Δώστε βάση σε ενδεχόμενες αλλαγές στο δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας. Ενδείξεις όπως η υπερβολική φαγούρα, η απώλεια τριχώματος, η ξηρότητα, το ξεφλούδισμα ή η εμφάνιση σβώλων και εξογκωμάτων μπορεί να οφείλονται σε αλλεργίες, λοιμώξεις ή ακόμη και σοβαρότερες καταστάσεις υγείας.
- Αλλαγές στη συμπεριφορά: Οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου σας, όπως η επιθετικότητα, το άγχος ή ο αποπροσανατολισμός, θα μπορούσαν να οφείλονται σε ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Τα σκυλιά μπορεί να ενεργούν διαφορετικά όταν πονούν ή αισθάνονται δυσφορία.
- Πυρετός: Η κανονική θερμοκρασία σώματος ενός σκύλου κυμαίνεται από 37,9 °C με 39,2°C. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει πυρετό (είναι πολύ ζεστός στην αφή ή έχει ζεστή, στεγνή μύτη), συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στον σκύλο σας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία μπορεί συχνά να κάνει τη διαφορά στην έκβαση της ασθένειας. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι σκύλοι μπορεί να κρύβουν τα συμπτώματά τους, επομένως είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί και να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για το κατοικίδιό σας.
Όταν επισκέπτεστε τον κτηνίατρο, να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε λεπτομέρειες σχετικά με τα συμπτώματα του ζώου σας, τις πρόσφατες δραστηριότητές του και τυχόν αλλαγές στο περιβάλλον ή τη διατροφή του. Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή εξέταση και μπορεί να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις για να εντοπίσει το υποκείμενο πρόβλημα.
Θυμηθείτε, ο σκύλος σας βασίζεται σε εσάς για την ευημερία του. Επομένως το να προσέχετε την υγεία του μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή!